Associatietherapie

Doel van associatietherapie: verbinding te herstellen met je gevoel en je lichaam.

Wanneer je in het leven dingen meemaakt die niet leuk zijn, ben je geneigd om in de dissociatie te gaan. Dit kan betekenen dat je veel in je hoofd gaat zitten (piekeren, nadenken, rationaliseren, bagatelliseren etc.), afleiding zoekt (telefoon, tv, drank, altijd bezig zijn, etc.) of zelfs een beetje verdwijnt (droomwerelden, fantasie, etc.). Nu is dit een prachtig overlevingsmechanisme van ons brein om de pijn niet te hoeven voelen. Echter, wanneer we vaak dissociëren, wordt het moeilijk om weer echt in verbinding te zijn met onszelf. We proberen onze nare gevoelens te snappen, te verklaren of weg te rationaliseren, maar daarmee gaat een vervelend gevoel vaak niet weg. Alsof je hoofd en je gevoel een andere taal spreken.

Door middel van associatietherapie, breng jij jezelf weer in verbinding met je gevoel en je lichaam. Het kan soms best spannend zijn om iets te voelen wat je eigenlijk liever wegstopt, maar toch is het zeker de moeite waard om te doen. Waarom? Omdat je het dan ook kunt gaan loslaten. Ruimte in jezelf kan gaan creëren en voelen dat ook gevoelens als creativiteit, intuïtie en vreugde weer gaan stromen.

Bij welke klachten is associatietherapie geschikt:

  • Piekeren (steeds maar druk in het hoofd)
  • Lichamelijke spanningen
  • Hyperventilatie
  • Angstgevoelens
  • Onrust in het lichaam
  • Emotionele blokkades (verdriet, depressie)
  • Trauma verwerking
  • Burn-out / overspannenheid
  • Moeite met grenzen aangeven

Wanneer we aan de slag gaan met associatietherapie, wordt de nadruk gelegd op ademhaling, geluid en beweging. Deze 3 aspecten zorgen er namelijk voor dat je geassocieerd bent met dat wat er is. Wanneer we werken met een emotionele blokkade en er ruimte gegeven wordt aan dat wat er is, kan het lichaam ontladen. Het gevolg hiervan is vaak een enorme opluchting en het gevoel dat er lading van je is afgegleden waardoor je meer ruimte in jezelf ervaart.

Omdat associatietherapie nog redelijk onbekend is, maar ontzettend effectief, geef ik zelf een opleiding aan therapeuten om deze techniek uit te kunnen voeren. Dus vind je het interessant om hier wat meer over te lezen, kan je kijken op: www.inzicht-overzicht-trainingen.nl