Parentificatie

In mijn praktijk zie ik geregeld mensen met klachten, welke door parentificatie zijn ontstaan. Maar wat houdt deze term nu eigenlijk in? Kort gezegd betekend dit, dat kinderen volwassen verantwoordelijkheden krijgen naarmate ze ouder worden. Echter kan het zo zijn, dat een kind een te grote verantwoordelijkheid krijgt tov de leeftijd van het kind. Dit kan gebeuren wanneer 1 van, of beide ouders, door welke reden dan ook, niet in staat zijn de ouderrol te vervullen. Hier kunnen diverse situaties aan ten grondslag liggen als: ziekte, overlijden, trauma, verslaving.

Wanneer het kind te vroeg volwassen moet worden, is de kans zeer groot dat er in het volwassen leven klachten optreden welke hiermee te maken hebben. De voornaamste klachten die ik in mijn praktijk tegenkom zijn: Zich over verantwoordelijk voelen (voor anderen), geen grenzen durven of kunnen stellen, moeite hebben met nee zeggen, zichzelf wegcijferen. Dit levert een hoop stress en opgekropte emoties op en zijn vaak gekoppeld aan negatieve overtuigingen. Uitspraken die vaak langskomen: “Ik heb nooit echt kind kunnen zijn”, “Ik heb voor mijn ouders / broers of zussen moeten zorgen”.

Ik kan me voorstellen dat je dit nu leest en een herkenning voelt bij jezelf. Er zijn veel mensen welke met deze thematiek te maken hebben. Hypnotherapie is één van de therapiesoorten, welke goede resultaten heeft als het gaat over het werken met de gevolgen van parentificatie. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.