Rouwverwerking

Fases

Ondanks dat rouwverwerking een persoonlijk proces is, en we er allemaal anders mee omgaan, zijn er een aantal fases welke in de verwerking van rouw langskomen. Om uiteindelijk tot acceptatie te komen, is het belangrijk dat deze fases gevoeld en doorleeft zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn, dat wanneer er geen ruimte is gegeven aan bijvoorbeeld boosheid, dat het accepteren van het verlies als een enorme opgave voelt. Je zou jezelf keer op keer kunnen vertellen dat je de situatie hebt geaccepteerd, maar toch een onderliggend gevoel blijven houden wat zich steeds weer opnieuw aandient.

Praktische handvatten

Tijdens rouwverwerking gaan we kijken naar de fases ontwikkeld door arts en psychiater Elizabeth Kubler Ross. Zij heeft onderzoek gedaan naar de verschillende fases en deze uitgewerkt.
In de therapie kijken we hoe de verschillende fases in je leven spelen en waar nog verwerking nodig is. Na de therapie krijg je een gevoel van overzicht in je eigen systeem en het geeft je praktische handvatten om hiermee aan de slag te kunnen.

Rouwverwerking kan met verschillende situaties te maken hebben:

– Overlijden
– Relatie breuk
– Gemiste kansen
– Verlies van baan / huis
– Onvervulde kinderwens
– Verlies van vriendschappen
– Verlies van huisdieren
– Emigratie familielid
– Verlies van vermogens
– Verlies na ziekte
– Verlies van toekomstdroom

Neem gerust contact met me op als je vragen hebt over het werken met rouwverwerking.