Verstand vs Gevoel

Regelmatig geven mensen bij mij in de praktijk aan, dat ze het gevoel hebben een soort scheiding te ervaren tussen het hoofd en het lichaam. Zo geeft het lichaam signalen en gevoelens af, welke niet begrepen worden in het hoofd en zelfs door de ratio afgezwakt worden. Zo vertelde een cliënt mij dat hij op bepaalde momenten angstig en zelfs paniekerig kan worden, terwijl er volgens hem totaal geen reden is voor de angst. Alsof het lichaam een soort eigen leven leidt en met zijn hoofd kon hij maar niet kon begrijpen wat er nu precies aan de hand was.

Wanneer er zo’n scheiding aanwezig is, kan je ook wel zeggen dat verstand en gevoel vaak uiteenlopend zijn en geregeld niet met elkaar op 1 lijn zitten. Dit veroorzaakt vaak onrust en onmacht, omdat het op 1 lijn krijgen van die twee, vaak een lastige taak is. En daarbij, waarom zou je lichaam bijvoorbeeld angst voelen, terwijl er volgens je hoofd geen reden voor is? Het contact met het lichaam en de vertaling naar het hoofd, is om een bepaalde reden geblokkeerd. Dit kan gebeuren na trauma, situaties uit de jeugd waarin geleerd is niet te voelen, gevoelens die zo naar zijn dat het beter is om ze goed weg te stoppen. De nadelige gevolgen hiervan kunnen zijn:

  • Hoger risico op overspannenheid of burn out (meer informatie burn out)
  • Moeite met grenzen te stellen
  • Angst om een diepe verbinding met een ander aan te gaan
  • Conflict-vermijdend of juist vaak in conflicten belanden
  • Onrust in je hoofd en lichaam
  • Slapeloosheid / Veel piekeren
  • Lichamelijke spanningen en stress
  • Niet weten wie je echt bent en wat jij wil in het leven

Wellicht herken je jezelf in (een aantal) bovenstaande punten en vraag je je af, of je hier iets mee wilt gaan doen. Stel jezelf dan eens de volgende vragen: Wat gebeurd er als je niets doet? En: Hoe ziet je leven er dan uit over een jaar, 5 jaar, 10 jaar? Er is nooit een ideaal moment om aan de slag te gaan, het ideale moment creëer jij zelf wanneer je de stap neemt.

Trauma’s en nare gebeurtenissen uit het verleden zitten, ondanks dat we deze wellicht hebben weggestopt, nog altijd in ons lichaam. Het is dan ook niet vreemd dat het lichaam kan reageren, alsof de nare gebeurtenis nog steeds gaande is. Dit omdat er nooit een echte verwerking is geweest en het lichaam dus niet weet “dat het inmiddels over is”. Hoe hard je hoofd dit ook zegt, zolang er geen verwerking is, zijn de woorden van het hoofd niet voelbaar in het lichaam.

In mijn praktijk werk ik voornamelijk met hypnotherapie. Ondanks dat het woord “hypnose” nogal eens wat vraagtekens oproept, of wellicht de angst geeft de controle kwijt te raken, is niets minder waar. Tijdens hypnotherapie wordt hypnose als instrument ingezet, om dieper in contact te komen met jezelf. Cliënten welke dit voor het eerst ervaren geven vaak na de sessie aan dat ze zich zeer ontspannen voelen en op geen enkel moment het gevoel hadden volledig weg te zijn. Tijdens de sessie houd ik ook voortdurend contact met je, zodat je precies kan aangeven wat je ervaart en hoe je je voelt.

Hypnotherapie zorgt ervoor, dat er alsnog een verwerking van de negatieve ladingen uit het verleden kan plaatsvinden. Hierdoor worden als het ware de “triggers” weggehaald, wat ervoor zorgt dat het lichaam zich meer kan ontspannen. Wanneer de oude pijn verwerkt is, wordt het een stuk gemakkelijker om de blokkade tussen hoofd en lichaam te laten verdwijnen. Voelen wat je voelt is een stuk minder spannend en daarbij zul je gaan ervaren dat de gevoelens welke je hebt, je iets zeggen over de huidige situaties, zonder dat deze ingekleurd zijn met oude pijn. Hierdoor kan je veel beter aanvoelen waar je grenzen liggen, wie jij bent en wat voor jou belangrijk is in dit leven. Door opnieuw “in je lichaam” te zitten, zal je een voller leven leiden en daarbij de keuzes maken die kloppen met wie jij bent.

Twijfel je nog? Neem gerust contact met me op!